21.6.05

nälkä ja muuta pohdintaa

Kummallista, miten kolmen päivän festariruokailut saavat kropan (tai pään?) vaatimaan tavallista ruokaa. Festareilla tuli syötyä kohtalaisen kevyesti. Kolmessa päivässä pari lämmintä pahvialustalta hyvässä humalassa kauhottua mössöä. Ja nyt on jo kolmas päivä festarien jälkimainingeissa, kun tekee koko ajan vain mieli syödä. Jotain lämmintä rasvaista ja suolaista ruokaa. Vatsa kirkuu jokaisen ruokailun jälkeen, kun tulee syötyä kuin hengen hädässä. Ja kun vatsa alkaa elää taas normaalia elämää, iskee julmettu hinku syödä lisää.

Seinäjoella tuli tosiaan tavattua uusi irkkikasvo. Tai siis vanha tuttu irkin kautta, mutta uusi tuttavuus livenä. Vaihdoimme pari sanaa yhteisistä irkkitutuista. Tuli todettua, että hurjan monet kanavallamme aktiivisesti keskustelevista ovat todellisuudessa (?) erilaisia kuin irkissä. Se on jotenkin hassua, miten monet irkissä niin kovin aktiiviset ja täynnä mielipiteitä olevat ihmiset ovat livenä tavattuna hurjan hiljaisia ja syrjäänvetäytyviä. Erään ihmisen kanssa olen jo ehtinyt kieltäytyä puhumasta irkissä mielipideasioista, koska se menee aina vänkäämiseksi. Livenä olen täysin valmis kyseisistä asioista puhumaan, mutta tiedän jo nyt, ettei niin tule koskaan käymään. Ei kyseinen ihminen livenä mielipiteitään tule esittämään.

Itse kuvittelen olevani kohtalaisen samanlainen niin irkissä kuin irkin ulkopuolella. Puhelias, valmis esittämään mielipiteensä, huumorintajuinen, huomionhaluinen, valmis taistelemaan oman mielipiteensä puolesta, jos tarve vaatii. Kai se on sitten niin, että hiljaisen on jostain syystä helpompi esittää mielipiteitään irkissä. Ei tarvitse sanoa mitään ääneen. Ei ole pelkoa, että puhuu toisen päälle. Tai että toinen puhuu sinun päällesi. Jotenkin itseni on vain hirmu vaikea kuvitella käyttäytyväni täysin normaalista poikkeavalla tavalla pitäessäni tuttuihin yhteyttä irkitse. Enhän minä puhelimessakaan muuta käyttäytymistäni. Tai kirjeessä. Tai mailissa.

Äitini ei aikaisemmin hahmottanut lainkaan, että irc on yhteydenpitoväline siinä missä puhelinkin. Asuessani vielä kotona hän ilta toisensa perään vaati minua sammuttamaan tietokoneen ja käymään nukkumaan ihmisten aikaan. Hänen mielestään tietokone (ja sitä kautta myös irc) olisi pitänyt sammuttaa välittömästi. "Kuule äiti, jos mä sammutan tän tietokoneen nyt kesken keskustelun, se on sama kuin löisin kyseiselle ihmiselle luurin korvaan. Ei niin vaan voi tehdä." Tämän jälkeen sain aikaa käydä keskusteluni loppuun.

Irc on käytännöllinen ja varsin mukava tapa pitää yhteyttä ystäviin, tuttuihin ja vieraisiin yhteyttä. Myös tieto ajankohtaisista asioista leviää lähes ajatusta nopeammin. Pinserin Sami totesi Hesarin reagoimisen eiliseen hätätiedotteeseen vieneen yli 5 minuuttia. Irkissä tämä aika on pieni ikuisuus. Viidessä minuutissa tuhannet ja taas tuhannet ihmiset ehtivät yhdistää tiedonmurunsa ja levittää ne sadoille kanaville. Ehkä tiedotusvälineet jossain vaiheessa sukeltavat myös irc-maailmaan ja ryhtyvät itse aktiivisesti levittämään sitä kautta tietoa. Tiedotusbotti vapaaehtoiseksi ominaisuudeksi kanaville. Muutamassa kymmenessä sekunnissa tieto leviäisi uskomattoman monelle ihmiselle. Myös niille, joilla ei ole radiota käytettävissään.

Ei kommentteja: