18.2.06

kaikkea sitä.

Helsingin Sanomat paljasti tänään juhlallisesti, että suomalaiset lapset tappelevat koulussa vähiten maailmassa. Voi elämä. En osaa edes kuvitella, millaista elämä on siinä maassa, jossa lapset tappelevat eniten maailmassa.

Tai ehkä se on niin, että tappelut Suomessa kasautuvat muutamalle oppilaalle, jolloin todellisuus koulussa vaikuttaa siltä, että paljonhan täällä mäiskitään toisia, mutta tilastollinen todellisuus näyttää paremmalta. Ei se kyllä voi olla niinkään. Ei millään. Ja miten ihmeessä tutkimuksen tappelumäärät jakautuivat näin: a) yksi tai kaksi tappelua vuodessa b) kolme tappelua vuodessa c) yli neljä tappelua vuodessa. (Mihin kategoriaan laitetaan tasan neljä kertaa tapelleet..?) Eikö lähes jokainen oppilas tappele vähintäänkin sen neljä kertaa vuodessa? (Ehkä tarkoitus on ollut sanan "vuodessa" tilalle pistää sana "kuukaudessa" tai "viikossa".)

Ainakin minun luokkani oppilaat tappelevat noin kerran tai kaksi päivässä. Ehkä luokkani on poikkeuksellisen väkivaltainen. Epäilen vahvasti, ettei edes ole. Toivon sydämestäni, ettei kyselyä ole tehty suoraan oppilaille. Tai jos onkin tehty, se pitäisi ehdottomasti artikkelissa paljastaa, sillä kuinkahan moni oppilas itse edes tiedostaa itkevänsä vähintään kerran viikossa opettajalle, että "Taas tapeltiin!" ja sitten seuraavana päivänä koko asia on unohtunut..

Pistin naurattamaan, kun mietin sen koulun opettajanhuoneen keskusteluja, jossa artikkelissa siteeratut oppilaat opiskelevat. Voin hyvin kuvitella, ettei opettajien mielikuva tappelujen sopimisesta ja kymmeneen laskemisesta ennen tappelun aloittamista käy yksiin lasten vilpittömien lausuntojen kanssa.

Kaikkea sitä.

Ei kommentteja: